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March 16, 2012 

 

GENERAL ADVISORY OPINION 

 

Re: 11 A 0021  

        Electronic Communications during Election and Non-Election Periods 

        Board Consideration: December 7, 2011 

 

  

ISSUE 

 

The Cook County Board of Ethics issues this general advisory opinion in response to several 

questions from Cook County officials and County employees.  The common question is whether 

a Cook County elected official who is a candidate for office in a primary or general election can 

use County resources to produce and distribute electronic communications, such as newsletters 

or brochures, during the period beginning January 1 of the year of a general primary election and 

ending the day after such general election and during a period beginning September 1 of the year 

of a general election and ending the day after such general election. An additional question that 

arises is whether there are any restrictions or limitations on electronic newsletters or brochures 

produced using Cook County resources during a non-election period.  

 

APPLICABLE SECTIONS OF THE ETHICS ORDINANCE 

 

Section 2-561- Definitions 

 

Whenever used in this Ordinance, the following terms shall have the following meanings: 

 

Agency means the County Board, any committee or other subdivision thereof, any County 

department or other administrative unit, commission, board or other division of the government 

of the County. 

 

Campaign for elective office means any activity in furtherance of an effort to influence the 

selection, nomination, election, or appointment of any individual to any Federal, State, or local 

public office or office in a political organization, or the selection, nomination, or election of 

Residential or Vice-Presidential electors, but does not include activities: 
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1) Relating to the support or opposition of any executive, legislative, or administrative 

action; 

2) Relating to collective bargaining; or 

3) That are otherwise in furtherance of the person’s official duties. 

 

Candidate means any person who has filed nominating paper or petitions for nomination or 

election to an elected office, or who has been appointed to fill a vacancy in nomination, and who 

remains eligible for placement on the ballot at either a general primary election or general 

election or who has raised or expended money in pursuit of elected office. 

 

County means the County of Cook and all government agencies of the County of Cook.  

 

Employee means an individual employed by the County whether part-time or full-time or by a 

contract of employment. The term “employee” shall include individuals employed by County 

Officers as referenced in Article VII, Section 4 of the Illinois Constitution. The term “employee” 

shall not include judges of election. 

 

Official means any elected County official or appointed official regardless of whether the official 

is compensated or any appointed non-employee member of any agency of the County. 

 

Person means any individual, entity, corporation, partnership, firm, association, union, trust, 

estate, as well as any parent or subsidiary of any of the foregoing, and whether or not operated 

for profit. 

 

Political activity means any activity in support of or in connection with any campaign for 

elective office or any political organization, but does not include activities relating to the support 

or opposition of any executive, legislative or administrative action; relating to collective 

bargaining; or that are otherwise in furtherance of the person’s official duties. 

 

Political organization means a party, committee, association, fund, or other organization 

(whether or not incorporated) that is required to file a statement of organization with the State 

Board of Elections or a county clerk under Section 9.3 of the Election Code (10 ILCS 5/9-3), but 

only with regard to those activities that require filing with the State Board of Elections or a 

county clerk. 

 

The term “Electronic Communications” as used in this opinion and prior advisory opinions of the 

Board, is defined by the University of California Santa Cruz: Glossary of UCSC IT Policy-

Related Terms (as revised 5/12/10). 

 

Electronic Communications means any information that is transmitted electronically. This 

includes, but is not limited to, email and email attachments, web pages, phone calls, faxes, 

broadcasts, electronically transmitted files, information submitted online, etc.  
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Section 2-586 Newsletters, Brochures, Public Service Announcements, and Promotional 

Materials 

 

(a) County funds and resources may not be used by any elected County official to 

print or pay for the printing of any newsletters or brochures during the period 

beginning January 1 of the year of a general primary election and ending the day 

after such general election and during a period beginning September 1 of the year 

of a general election and end ending the day after such general election if the 

elected County official is a candidate in such primary or general election. A 

County elected official may not mail, during the period beginning January 1 of the 

year of a general primary election and during a period beginning September 1 of 

the year of a general election and ending the day after such general election, any 

newsletters or brochures that were printed at any time using County funds or 

resources if the elected County official is a candidate in such primary or general 

election. 

 

DISCUSSION  

  

In prior opinions, the Board has addressed the issue of newsletters, brochures, public service 

announcements, and promotional materials and has determined/advised that there are certain 

restrictions or prohibitions in the Ethics Ordinance pertaining to printed and/or mailed and 

electronically created or mailed brochures and newsletters by Cook County elected officials 

during a primary or general election period.  Section 2-586 of the Cook County Ethics Ordinance 

prohibits Cook County elected officials from printing and mailing with County funds any 

brochures or newsletters during a primary or general election period that contain the proper name 

or image of a Cook County official if the official is a candidate in said primary or general 

election.  The intent of Section 2-586 is to prohibit incumbent candidates from using public 

funds or resources to create and or share communications during defined election periods that 

might give unfair advantage to the incumbent.  The rationale behind the Ordinance prohibitions 

pertaining to the printing or mailing of newsletters or brochures is to limit the unfair advantage 

or appearance of an unfair advantage that an incumbent candidate or his or her supporters may 

garner from linking or inking the incumbent’s name and image on a newsletter or brochure 

having to do with a government sponsored or administered program during the election cycle.  

The government programs should speak for themselves during this time – and not for the 

incumbent candidate.   

 

The Board interprets Section 2-586 of the Cook County Ethics Ordinance which currently 

prohibits certain publicly funded forms of communication during election periods to also include 

by inference electronic communications as defined by the University of California Santa Cruz’s 

Glossary of IT Policy Related Terms.  This means that any information, such as newsletters or 

brochures which are transmitted electronically, which includes but is not limited to, via email 

and email attachments, web pages and faxes, and which contain the proper name, image, or voice 

of any elected County official at any time on or after the date that the elected County official 

files nominating papers, and for any time thereafter, that the elected County official remains a 

candidate for any office is also prohibited by Section 2-586.  This means that the limitations or 

prohibitions which apply to “traditionally printed and/or mailed” newsletters or brochures under 



11 A 0021 

Page 4 

 

 

2-586, also applies to those newsletters or brochures which could be “electronically created and 

or mailed.”   

In addition, Section 2-576 prohibits the unauthorized use of County-owned or County-leased 

resources for anything but official County business.  Therefore, use of County-owned or County-

leased resources such as, computers or cell phones, to transmit electronically or otherwise 

distribute, e-newsletters or e-brochures which contain the proper name or image of a Cook 

County elected official who is also a candidate during the period beginning January 1 of the year 

of a general primary election and ending the day after such general election and during a period 

beginning September 1 of the year of a general election and ending the day after such general 

election when the elected County official is a candidate in such primary or general election may 

be a violation of Section 2-576. 

 

Regarding non-election periods, the Board concludes that use of County-owned or County-leased 

resources such as, computers or cell phones, to transmit electronically or otherwise distribute, e-

newsletters or e-brochures which contain the proper name or image of a Cook County elected 

official during a non-election period, is not a violation of Section 2-586 of the Cook County 

Ethics Ordinance.    

 

Please note that the determinations herein are based solely on the application of the Cook County 

Ethics Ordinance to the questions posed in this opinion.  Other laws or rules also may apply to 

this situation.  

 

Please do not hesitate to contact our office if you have additional questions or require additional 

information. 
 
 
Sincerely, 

THE COOK COUNTY BOARD OF ETHICS 

 

 

 

 

 

Roseann Oliver, 

Chairperson 


